Så kan man avveckla aktiebolag med snabbavveckling


Funderat på att låta någon annan göra avvecklingsarbetet?

När styrelsen har fattat ett beslut om att avveckla företaget så kan det bli aktuellt med en så kallad snabbavveckling som man kan få hjälp med av företag som Citadellet. När man väljer att avveckla aktiebolag med snabbavveckling så betyder det att man säljer det och genast får ut det kapital som finns kvar efter att skulder har betalats. Det här spar tid och gör även att man slipper syssla med arbetet som krävs för att utföra avvecklingen på ett lagligt sätt.

Dags att avveckla aktiebolag

Det sker då och då att industriföretag väljer att lägga ner. Anledningen är ofta att man inte är tillräckligt lönsamma och att man inte kan konkurrera på rätt sätt där man befinner sig. Ibland så väljer man att flytta verksamheten till andra platser och då kanske man inte lägger ner hela företaget utan bara en del av det. För anställda så kan detta innebära nya möjligheter om man är villiga att flytta med verksamheten till ny ort.

Då man vill avveckla aktiebolaget för att lägga ner all verksamhet så är en snabbavveckling ett bra val och man hör på namnet varför, den är förstås snabb! Det som får många att uppleva att avvecklingsprocessen är så pass komplicerad är att man måste fylla i många blanketter. Dessutom så får man vänta många månader på att det hela ska bli klart och under den tiden så förväntas man vara vaksam och skicka in blanketter och bokföring då detta krävs.

När man istället väljer snabbavvecklingen så kommer man att sälja aktiebolaget som det är för att därefter inte ha något att göra med det. Det är nu aktören som köpt det som kommer att ansvara för avvecklingen. Istället för att vänta över ett halvår på att få ut pengarna för bolaget så får man dem på en gång och man kan gå vidare och göra annat.

Hur går det till?

När man vänder sig till en aktör som kan köpa aktiebolag för avveckling så kan man be om en offert. Det här ska inte kosta något. Om man godtar offerten så kan man genast sälja företaget och låta aktören ta hand om avslutet. Man behöver alltså inte fundera mer på saken men detta förutsatt att man har valt en partner som sköter processen på rätt sätt och som inte missar avgifter och skatteinbetalningar.

Det företag som kommer att ta hand om att avveckla aktiebolaget kommer att sköta saker som deklarationer, årsredovisning och de kontrolluppgifter som krävs.

Det här är förstås en tjänst som har ett pris. Det företag som köper aktiebolaget för att sedan avveckla det drar en avgift på det kapital som finns. Hur stor avgiften blir beror alltså på hur mycket kapital man har, men ett seriöst företag ska alltid meddela tydligt om detta i sin offert så att man vet vad det hela kommer att kosta.

Lönar det sig?

Det här är en viktig fråga som man måste ställa sig innan man bestämmer sig för att avveckla aktiebolag genom att sälja det för snabbavveckling. När tiden är knapp och man har mycket på gång så finns det förstås en stor fördel med att inte själv behöva ta hand om avvecklingen. Man får ju pengarna på en gång och kan därmed snabbt gå vidare. Det enda man behöver ge är balansrapport och resultatrapport för ett vilande bolag. I balansrapporten så visar man på den kassa som finns och om det kanske finns skulder som till exempel skattefordringar. När man har gjort sig av med alla inventarier och inte har några skulder så är detta ett bra alternativ som absolut kan löna sig, i varje fall då man värderar sin tid högt. Lite arbete får man räkna med som att göra sig av med maskiner och andra inventarier, men det går inte att jämföra med den tid som det tar att själv avveckla ett aktiebolag.

23 feb 2017