Sälja bolag till större verksamhet

Att man inte längre vill fortsätta verksamheten med bockning och annan metallbearbetning kan ha olika skäl. Det är förstås vanligt i Sverige att nystartade aktiebolag snart går i konkurs vilket kan bero på att man inte planerar inför företagsstarten på rätt sätt. Det är ju en sak att veta precis hur man ska bocka tråd och en annan att förstå när det kommer att löna sig att göra detta som egen. Men kunskapen om trådbockning är faktiskt något som kan leda till att man väljer att sälja bolag till en större verksamhet som har behov av kompentensen. Om man gör detta i tid så kan det förhindra en konkurs eller att man helt enkelt får avveckla.

Sälja bolag med kompetensen

I industriområden så har företag tät kontakt. Det är inte ovanligt att den som bockar rör fungerar som legoleverantör till många olika verkstäder. Om det här fungerar bra så finns det inga tankar om att sälja bolag för att lägga ner. Men det kan ju ändå vara så att man upplever att man inte längre vill fortsätta som eget bolag. Kanske blev det inte lika roligt att jobba med produktioner då man fick ta hela ansvaret för dem. Om man istället blir en del av ett större företag så finns det bättre möjlighet att fokusera enbart på bockningen. Det kan till exempel leda till att man äntligen får chans att lägga mer tid på att utveckla tekniken och arbetsmetoden. Det var kanske en omöjlighet då man förutom produktion var tvungen att ta hand om det rent administrativa.

Sälja för att avveckla

Då man inte vill sälja företaget för att låta det fortsätta inom en annan verksamhet så kanske det finns tankar om att avveckla. Även om det hela fungerar bra rent ekonomiskt så kanske det finns en önskan om att göra något annat utan ansvar för bolaget. Då blir en möjlighet att sälja bolaget för att avveckla det. Det här kan man få snabb hjälp med. Det som kallas för snabbavveckling innebär just att man kan få ut pengarna för aktiebolaget och sedan vara helt befriad från allt arbete med avveckling.

Fatta rätt beslut för din verksamhet

Precis vad som kommer att bli rätt beslut för din verksamhet beror på många olika saker. Om det är så att företaget inte fungerar på ett bra sätt rent ekonomiskt så kanske det kommer att fungera bättre att sälja bolag till ett annat större företag som kan ta över. Då kan arbetet med bockning fortgå men i en regi som gör att det verkligen lönar sig. Men då intresset för att försöka vända trenden inte finns där så kan det ändå vara bättre att välja avveckling. Att sälja ab för att avveckla det i tid innan det går i konkurs är smart och något som man har god nytta av då man vill fortsätta med gott rykte inom samma bransch.

Viktigt med rådgivning

Bara för att man vet allt om metallbearbetning så är det inte samma sak som att vara bäst lämpad för att driva ett eget företag som bockar och stansar. Redan innan man drar igång en ny verksamhet så är det viktigt att få rådgivning från rätt håll. Om man redan har nått en punkt då man inser att det inte fungerar så som man hade tänkt sig så behöver det inte vara försent. En bolagsservice som jobbar med att köpa företag och sälja kan ge en hel del nyttiga råd. De har en god överblick då de jobbar dagligen med att avveckla bolag. Det de inte kan är metallbranschen men det behöver de heller inte veta så mycket om eftersom deras främsta uppgift är att se på siffror och att ta reda på hur mycket ett bolag är värt. Att ha en rådgivare som man kan lita på är guld värt och det bör man se till att ha oavsett om det är så att man vill fortsätta att driva aktiebolaget eller om man funderar på att sälja det för att lägga ner.

20 feb 2018