Stansning för vackra hål

Stansningen är inte någon ny teknik men det har ändå skett en hel del med den sedan smeder först jobbade med att slå fram former. När man pratar om stansning så handlar det just om att slå hål på ett material. Materialet kan vara papper, metall eller kanske läder. Det som gör stansningen så unik är att den inte skadar omkringliggande material vilket innebär att man får perfekta hål som är estetiskt tilltalande. Dessutom så slipper man ju bekymmer med material som skadas då sprickor kan leda till problem som till exempel rost eller att hållbarheten försvagas.

Stansning är att slå hål

Med stansningen så slår man alltså hål på materialet och idag så är detta en vanlig teknik inom metallindustrin. Man använder sig förstås av maskiner så det är inte så att operatören måste agera smed och stå med stansningsverktyg och slägga. Den här tekniken kan man ju få lära sig i den vanliga skolslöjden men när man ser hur en modern stansningsprocess går till så inser man att det handlar om en mycket sofistikerad rutin som blir svår att kopiera för hand. Maskinen förses med rätt verktyg för den tjocklek och kvalitet som metallen har och sedan sätter man igång i enlighet med det mönster som man har förprogrammerat maskinen med. Ta en titt på skyltar vars text har stansats fram. Det här är minst sagt vackra ihåligheter som nästan känns som konst.

Smidig produktion

Produktionen med den automatiska stansningen är smidig. Även om den kan vara väl högljudd så kan man inte tala om att det skulle slita på operatörer att stansa med maskin. Det handlar numera mer om att förstå tänket bakom programmering och att använda sig av rätt material för att få fram en stansning som är hållbar och vacker att se på.