Går det att avveckla aktiebolag utan att förlora pengar?

Företaget som erbjuder bockning och har gjort så i många års tid kan vara väl etablerat men inte ett miljonbolag. Att lägga ner kan kännas helt naturligt då det inte finns familjemedlemmar som vill fortsätta verksamheten. Men hur kan man avveckla aktiebolag utan att förlora pengar? Det finns flera alternativ, och det särskilt om det rör sig om ett företag som mår bra rent ekonomiskt.

Avveckla aktiebolag genom att sälja det

Den främsta rekommendationen från experter på att utveckla företag är att sälja bolag då det är dags att lämna det. Det går att avveckla aktiebolag med snabbavveckling och det kan vara en fördel om du är säker på att du inte vill att verksamheten ska drivas vidare.

Men om det är så att bolaget faktiskt har mer att ge så är en försäljning till personer som kan jobba vidare med det att föredra. Då gäller det att undersöka vem som kan köpa och till vilket pris.

Vem kan köpa bolaget eller inkråmet?

I de flesta fall i Sverige så är det så att man säljer aktierna. Men när det gäller ett verkstadsföretag som fungerar fint och som har en maskinpark som är väl inarbetad så är det förstås av intresse att sälja allting som det är.

Legoarbete kan fortsätta i enlighet med de kontrakt som finns då köparen är en person som kommer att jobba vidare med bockning och annan tillverkning. Köparen finns inte sällan på företaget. Det kan vara en anställd som gärna skulle vilja ta över som ägare.

Vad händer om barnen jobbar på företaget?

Det är ju helt naturligt att man i första hand vill sälja företaget till barnen. Om du inte ska avveckla aktiebolag så vänder du dig först till de närmsta. Då kan det vara så att de säger att de vill jobba kvar men inte bli ägare. Det är inte en katastrof.

Den som köper bolaget har med största sannolikhet inget emot att barn till den förre ägaren blir kvar. Det är ju bara något som stärker den trygghet som samarbetspartners och kunder kommer att känna. Kända ansikten blir kvar och arbetet kan fortgå då det finns personal som kan det innan och utan.

Det bästa valet för ekonomin

Många gånger så kan det vara smartast att sälja bolaget även för en symbolisk summa. Det kan kosta en hel del att genomföra en avveckling. Om verksamheten fungerar på ett normalt sätt så finns det köpare. Det blir lättare att ta sig ur verksamheten med en affär av detta slag.

Då du ändå kommer fram till beslutet att bockningen ska upphöra helt och hållet så går det förstås att sälja maskinparken och förbereda avvecklingen. Då är det klokt att anlita en bolagsservice som har råd att köpa bolaget för att sedan snabbavveckla det. Bolagsservicen kan avveckla aktiebolag på ett lagligt sätt och kan processen så att det inte blir några fel som kan bli dyra längre fram.

2 jan 2019